Alexander Stubb vaimo on Suzanne Innes-Stubb, brittiläis-suomalainen lakimies, joka on ollut vankkumaton tuki hänen poliittisella urallaan. Suzanne syntyi 25. tammikuuta 1970 Solihullissa, Englannissa. Hänet tunnetaan paitsi ammatillisista saavutuksistaan myös merkittävästä roolistaan Suomen ensimmäisenä naisena. Suomen presidentin puolisona hän on omaksunut julkiset velvollisuutensa säilyttäen samalla oman identiteettinsä ja saanut Suomen kansalaisuuden vuonna 2017. Heidän 25-vuotinen avioliittonsa on osoitus syvästä yhteydestä, keskinäisestä kunnioituksesta ja yhteisistä arvoista.
Mistä maasta Alexander Stubb vaimo on kotoisin?
Suzanne syntyi Solihullissa, vauraassa keskienglantilaisessa kaupungissa, jossa asuu noin 127 000 ihmistä. Kasvaminen monikulttuurisessa opettajaperheessä muovasi hänen kosmopoliittista elämänkatsomustaan. Suzanne muutti Englannista Suomeen tavattuaan Alexanderin opiskellessaan Euroopan unionin oikeutta Bruggen Eurooppa-korkeakoulussa Belgiassa. Hän on vuosien varrella oppinut suomen kieltä, vaikka englanti on yhä perheen pääasiallinen kotikieli. Kielellisistä haasteista huolimatta Suzanne piti ensimmäisen julkisen puheensa suomeksi Alexanderin presidentinvaalikampanjan aikana, mikä osoitti hänen sitoutumistaan Suomen ensimmäisen naisen rooliin.
Kuinka heidän rakkaustarinansa alkoi
Suzanne ja Alexander tapasivat vuonna 1994 Bruggen Eurooppa-korkeakoulussa, jota kutsutaan usein “rakkauden korkeakouluksi” monien siellä alkaneiden suhteiden vuoksi. Alexander muistaa heidän ensitapaamisensa elävästi ja kuvailee sitä vuonna 2017 julkaistussa elämäkerrassaan Alex:
“Ensimmäisenä aamuna aamiaishuoneessa hieron silmiäni murojen seasta: siellä on kaunis nainen! Lyöttäydyn samalle pöydälle ja alan jutella. Käy ilmi, että hän on brittiläinen juristi.”
Tuolloin Suzanne oli parisuhteessa englantilaisen poikaystävänsä kanssa, mutta Alexander odotti kärsivällisesti. Muutamaa kuukautta myöhemmin heidän yhteytensä syveni, ja heistä tuli erottamattomia. Suzanne hurmasi Alexanderin huumorillaan, kansainvälisellä elämänasenteellaan ja rauhallisella luonteellaan. Alexander korostaa, että heidän avioliittonsa perustuu keskinäiseen kunnioitukseen, luottamukseen ja yhteisiin mielenkiinnon kohteisiin.
Elämä avioliiton jälkeen
Pari avioitui vuonna 1998 ja asui aluksi Brysselissä, missä Suzanne työskenteli White & Case -asianajotoimistossa. Vuonna 2009 he muuttivat Helsinkiin, jossa he sopeutuivat ammatillisten haasteiden ja perhe-elämän yhdistämiseen. Suzanne menestyi urallaan toimien muun muassa Sanoman lakiosaston johtajana ja KONEen globaalin compliance-osaston johtajana.
Perhe koki pelottavia hetkiä, kuten hyökkäyksen Espoon-kodissaan vuonna 2015, kun hyökkääjät rikkoivat ikkunoita ilmakiväärillä. Onneksi kukaan ei loukkaantunut. Suzanne esiintyi harvoin julkisuudessa ennen Alexanderin presidentinvaalikampanjaa, mutta on sittemmin omaksunut roolinsa keskittyen perheen hyvinvointiin ja edistämällä musiikin ja urheilun yhdistäviä yhteisöjä.
Saavutusten ja virstanpylväiden perhe
Suzannella ja Alexanderilla on kaksi lasta, Emilie, 23, ja Oliver, 20. Emilie valmistui hiljattain Lontoon yliopistosta ravitsemus- ja lääketieteestä yhdistäen akateemisen uran rakkauteen musikaaleja kohtaan. Alexander on usein ilmaissut ylpeytensä Emilien saavutuksista ja muistellut liikuttuneena hänen esiintymistään lavalla.
Nuorempi lapsi Oliver suoritti ylioppilastutkintonsa vuonna 2023 ja palvelee parhaillaan Suomen armeijassa. Pitkänhuiskea Oliver on pituudellaan ohittanut 189 cm pitkän isänsä. Perhe juhli Oliverin valmistujaisia kesällä, mikä merkitsi jälleen yhtä virstanpylvästä heidän tiiviissä perhe-elämässään.
Suzannen merkittävä rooli presidentinvaalikampanjassa
Alexanderin presidentinvaalikampanjan aikana Suzanne oli keskeisessä roolissa korostaen perhearvoja ja yhteiskunnallista hyvinvointia. Hänen läsnäolonsa kampanjassa symboloi perheen yhtenäisyyttä ja yhteistä päämäärää. Varmana julkisena puhujana hän toi esille kulttuuri- ja liikuntayhteyksien merkitystä, mikä resonoi Alexanderin näkemyksen kanssa Suomesta. Hänen rauhallinen ja helposti lähestyttävä olemuksensa teki vaikutuksen moniin suomalaisiin äänestäjiin, mikä edesauttoi kampanjan menestystä.
Viimeisin valtiovierailu Norjaan
Lokakuussa 2024 Suzanne seurasi Alexanderia valtiovierailulle Norjaan. Matkan tarkoituksena oli vahvistaa maiden välisiä suhteita talouden kehittämisen, puolustusyhteistyön ja kulttuurivaihdon alueilla. Suzanne osallistui kuningatar Sonjan kanssa Vigeland-museossa Oslossa kulttuurikeskusteluihin, jotka korostivat hänen diplomaattista rooliaan. Vierailu paitsi lujitti Suomen ja Norjan suhteita, myös toi esiin Suzannen kyvyn toimia kulttuurien välisenä sillanrakentajana.
Yhteinen matka luottamuksen ja yhteisten arvojen pohjalta
Bruggen Eurooppa-korkeakoulusta Espoon Westendiin, Suzanne ja Alexanderin matka on kertomus rakkaudesta, sinnikkyydestä ja yhteisestä tarkoituksesta. Ensimmäisenä naisena Suzanne jatkaa perhearvojen, kulttuuridiplomatian ja sosiaalisen hyvinvoinnin puolestapuhujana, ollen samalla tärkeä tuki puolisolleen ja arvokas esikuva maailmanlaajuisella tasolla.