henrik viii puoliso

Henrik VIII puoliso kirous-Kuinka hänen pakkomielteensä johti teloituksiin ja tragediaan

Henrik VIII, yksi Englannin tunnetuimmista ja kiistanalaisimmista kuninkaista, muistetaan paitsi hallituskaudestaan vuosina 1509–1547 myös hänen kuudesta vaimostaan. Hänen pakkomielteensä saada miespuolinen perillinen johti avioeroihin, teloituksiin, sydänsuruihin ja poliittisiin mullistuksiin. Jokaisella vaimolla oli oma tarinansa, täynnä kunnianhimoa, petosta ja tragediaa. Aikana, jolloin kuninkaallisten avioliittojen odotettiin kestävän koko elämän, Henrik rikkoi kaikki odotukset, muuttaen Englannin historiaa ja jättäen jälkeensä sekä loiston että julmuuden perinnön.

Henrik VIII kuusi puolisoa

Omistautunut ensimmäinen vaimo (Eronnut)

Katariina Aragonialainen

Katariina Aragonialainen oli espanjalainen prinsessa ja Henrikin vanhemman veljen Arthurin leski. Henrik meni naimisiin Katariinan kanssa 11. kesäkuuta 1509. Avioliitto oli tarkoitettu vahvistamaan suhteita Englannin ja Espanjan välillä. Katariina oli syvästi uskonnollinen ja kansan rakastama, mutta hän ei pystynyt antamaan Henrikille sitä, mitä tämä eniten halusi—miespuolista perillistä. Useiden keskenmenojen jälkeen hän synnytti tyttären, Marian, mutta Henrik kaipasi epätoivoisesti poikaa. 

Vuosien kuluessa Henrik rakastui Anne Boleyniin ja yritti mitätöidä avioliittonsa. Kun paavi kieltäytyi, Henrik irrottautui katolisesta kirkosta, perusti Englannin kirkon ja julisti itsensä sen ylimmäksi pääksi. Tämä mahdollisti avioeron Katariinasta, joka karkotettiin hovista, erotettiin tyttärestään ja joutui viettämään loppuelämänsä maanpaossa. Hän kuoli särkynyt sydän vuonna 1536.

Kunnianhimoinen kuningatar (Teloitettu)

Anne Boleynin

Henrik meni salaa naimisiin Anne Boleynin kanssa 25. tammikuuta 1533, vaikka oli yhä virallisesti naimisissa Katariinan kanssa. Anne oli nuori, älykäs ja kunnianhimoinen. Toisin kuin Henrikin muut rakastajattaret, hän ei suostunut olemaan vain yksi nainen muiden joukossa—hän halusi olla kuningatar. Henrik odotti seitsemän vuotta saadakseen Annen vaimokseen, ja tämän vuoksi hän erosi katolisesta kirkosta. Mutta Annen kohtalo oli sinetöity samalla ongelmalla, joka koitui Katariinan kohtaloksi—hän synnytti tyttären, Elisabetin, pojan sijaan.

Useiden keskenmenojen jälkeen Henrik kyllästyi häneen. Hänen ministerinsä syyttivät häntä aviorikoksesta, maanpetoksesta ja jopa insestistä—todennäköisesti vääriä syytöksiä, joilla haluttiin poistaa Anne vallasta. Anne pidätettiin, vangittiin Lontoon Toweriin ja teloitettiin 19. toukokuuta 1536 vain kolme vuotta kuningattarena olemisen jälkeen. Hänen viimeiset sanansa olivat:

“Olen syytön.”

Rakastettu vaimo (Kuollut)

Jane Seymourin

Henrik meni naimisiin Jane Seymourin kanssa vain yksitoista päivää Anne Boleynin teloituksen jälkeen. Jane oli täysin erilainen kuin Anne—lempeä, tottelevainen eikä koskaan haastanut Henrikiä. Lopulta hän synnytti kauan kaivatun perillisen, prinssi Edward VI:n. Hetken aikaa Henrikillä oli poika, jota hän niin epätoivoisesti oli halunnut, mutta onnellisuus ei kestänyt kauan.

Jane kuoli vain kaksi viikkoa synnytyksen jälkeen, todennäköisesti tulehduksen seurauksena, 24. lokakuuta 1537. Henrik suri häntä syvästi ja piti häntä “ainoana todellisena vaimonaan“. Kun hän kuoli vuosia myöhemmin, hän valitsi itselleen hautapaikan Janen vierestä.

“Epäviehättävä” morsian (Eronnut)

Anna Klevesiläisen

Janen kuoleman jälkeen Henrikin neuvonantajat järjestivät poliittisen avioliiton saksalaisen prinsessan Anna Klevesiläisen kanssa. Henrik valitsi hänet kuuluisan taidemaalarin Hans Holbeinin maalaaman muotokuvan perusteella. Kuitenkin, kun Henrik tapasi Annan henkilökohtaisesti, hän oli katkerasti pettynyt. Hän väitti, että Anna oli epäviehättävä ja kutsui häntä jopa “Flanderin tammaksi”. 

Avioliittoa ei koskaan täytäntöönpantu, ja Henrik haki nopeasti mitätöintiä. Anna hyväksyi viisaasti eron, mikä osoittautui hänen onnekseen. Toisin kuin muut Henrikin ex-vaimot, hän sai palkkioksi rikkauksia, maata ja arvonimen “kuninkaan rakas sisar”. Hän eli mukavasti Englannissa ja eli pidempään kuin kaikki muut Henrikin vaimot.

Onneton nuori morsian (Teloitettu)

Catherine Howard

Henrik meni naimisiin Catherine Howard kanssa 28. heinäkuuta 1540 vain kuusitoista päivää Annasta eroamisen jälkeen. Katariina oli nuori, eloisa ja kaunis. Henrik, joka oli nyt ylipainoinen ja ikääntyvä, rakastui häneen täysin. Mutta Katariina oli vain teini-ikäinen, ja valtava ikäero teki avioliitosta vaikean.

Valitettavasti Katariina oli uskoton ja piti salaa suhdetta hovimies Thomas Culpeperin kanssa. Kun Henrik sai tietää petoksesta, hän raivostui. Katariina pidätettiin, vangittiin Toweriin ja teloitettiin 13. helmikuuta 1542 vain 19-vuotiaana. Hänen viimeiset sanansa ennen teloitusta olivat:

“Kuolen kuningattarena, mutta olisin mieluummin ollut kerjäläisen vaimo.”

Selviytyjä, viimeinen vaimo (Leski)

Catherine Parr

Henrik meni naimisiin Catherine Parr kanssa 12. heinäkuuta 1543, tehden hänestä kuudennen ja viimeisen vaimonsa. Katariina oli viisas, älykäs ja lempeä. Hän toimi enemmän Henrikin hoitajana kuin vaimona, sillä kuningas oli nyt vanha, ylipainoinen ja kärsi vakavista jalkahaavoista. Toisin kuin hänen edeltäjänsä, Katariina onnistui välttämään vaaran olemalla diplomaattinen ja varovainen sanoissaan. 

Hänellä oli merkittävä rooli Henrikin sovinnossa tyttäriensä Marian ja Elisabetin kanssa. Hän myös auttoi edistämään protestanttisia uudistuksia Englannissa. Katariina eli pidempään kuin Henrik, joka kuoli vuonna 1547. Hän meni myöhemmin uusiin naimisiin, mutta kuoli synnytyksessä 5. syyskuuta 1548. 

Henrik VIII:n kuolema

Henrik VIII kuoli 28. tammikuuta 1547, 55-vuotiaana, kärsien lihavuudesta, diabeteksesta ja mahdollisesti kuppataudista. Hänen kuollessaan Englannin uskonnollinen maisema oli muuttunut pysyvästi, lukemattomia ihmisiä oli teloitettu, ja hänen jälkeensä jäi särkyneiden avioliittojen ketju.

Hänen ainoa miespuolinen perillisensä, Edward VI, hallitsi vain kuusi vuotta ennen ennenaikaista kuolemaansa. Lopulta Henrikin tyttäret Maria I ja Elisabet I nousivat valtaan, joista Elisabetista tuli yksi historian suurimmista monarkeista.

Jaa tämä uutinen
Uutisten URL-osoite
Edellinen uutinen

Hanna Sumari jakoi nostalgisia kuvia puolisostaan heidän vuoden 2011 Marokon-matkaltaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraava uutinen